Ремонт в общите части

Каква е отговорността на професионалният домоуправител.

Когато друга фирма или трето лице извърши организационна услуга или ремонт в общите части на сградата с лошо качество?
Друга често срещана хипотеза, в която професионалният домоуправител е набеждаван несправедливо е когато става въпрос за зле направен или недовършен ремонт. В общите части на сградата от фирма подизпълнител. Типичен пример за такива казуси са покривите и техните цялостни или частични ремонти. Най-често професионалният домоуправител е държан отговорен относно качеството на ремонта на покрива. Но това е напълно погрешно разбиране от страна на клиентите.

Да, разбира се, професионалният домоуправител е добре да осъществява надзор над случващото се в общите части на входа.

Но по никакъв начин не е нормално и правилно да се меси в работата на фирмата подизпълнител, която е наета, за да извърши дадената ремонтна дейност. За целта тя ще получи и възнаграждение, което означава, че професионалният домоуправител няма нищо общо с ремонтната дейност. Особено с отговорността която трябва да носи във връзка с качеството и направата на ремонта. Професионалният домоуправител е често бъркана фигура, от която едва ли не, зависи всичко във входа.

Ремонт в общите части

Това просто не е така.

Като всяко обикновено търговско дружество, което предоставя услуга. Така и професионалният домоуправител има лиммити на отговорност, които се изчерпват до определени рамки. Няма как професионалният домоуправител да бъде между чука и наковалнята, или иначе казано между поръчката на входа и фирмата извършваща ремонтна дейност. Защото в края на краищата все пак входа избира коя оферта да гласува и кой ремонт да приоритизира. Това което професионалният домоуправител може да направи е да съветва и да насочва вниманието на съседи към добри практики на определени фирми на база опит и т.н. Но в никакъв случай не може да решава коя фирма кой ремонт трябва да направи.

Това е изцяло в правомощията на общото събрание, където професионалният домоуправител няма право на глас, а може само да организира и администрира.

Поради тези причини е редно гражданите да знаят, че професионалният домоуправител е добър съветник относно управлението на жилищните сгради. Но в никакъв случай не определя той какво и как трябва да се случва, за да носи след това отговорност относно настъпилите последствия!

Отговорност на професионалният домоуправител

Можете да се свържете с нас или да зададете своите въпроси и на фейсбук страницата ни.