Вход Мениджър като възприятие от клиентите – професионален домоуправител, платен домоуправител или просто Вход Мениджър?

Вход Мениджър е най-голямата компания в България.

Която предоставя услугата професионален домоуправител за всяка сграда в режим на Етажна Собственост. Откакто компанията е създадена през 2014г. развитието й е сериозно, като броят клиенти надхвърля над 2000 сгради в цялата страна. Благодарение на силният маркетинг и правилният подход Вход Мениджър се налага не просто като дружество за управление на Етажна Собственост, а като емблема на пазара за управление на жилищни сгради. Масово навсякъде в страната услугата професионален домоуправител е по-позната като Вход Мениджър за входа. Особено по-възрастните клиенти смятат, че самата услуга се нарича Вход Мениджър, а не че това е името на най-голямата компания в България.

Поради тази причина много често се наблюдават комични ситуации.

В които клиенти на други фирми се обаждат на кол центъра на Вход Мениджър. За да подават сигнали и да изискват информация касаеща тяхната сграда. На практика хората остават с впечатление, че професионален домоуправител на тяхната сграда е фирма Вход Мениджър. Именно защото те смятат, че всички фирми професионални домоуправители са Вход Мениджъри. Понякога е забавно, когато компанията получава критика за лошо изпълнение на услугата. Но всъщност се оказва че друга фирма е професионален домоуправител в даден вход. Тогава служителите на Вход Мениджър, които разговарят с объркалите се живущи обясняват много внимателно. Че фирмата не е професионален домоуправител на входа и че, разбира се, няма как да носи отговорност за работата на чужд платен домоуправител.

Понякога това уточнение изисква време и енергия, защото недоволството на клиента е толкова голямо от лошата работа на конкурентният професионален домоуправител.<бh4>

Че не иска и да чуе какво се опитват да обяснят нашите колеги. В крайна сметка. Когато ситуацията се уточни, често всичко завършва със смях и разбиране. По този начин не веднъж Вход Мениджър е успявал да привлече и нови клиенти, които не са били доволни от текущият си професионален домоуправител. С времето всички в компанията възприеха за напълно нормално такива обърквания и без проблем. С доза търпение отговарят на притеснените по телефона клиенти. Това, че масово хората възприемат Вход Мениджър за самата услуга професионален домоуправител много често е полезно за компанията, но също така не рядко е и много вредно, защото по този начин се трупа незаслужен негатив за услуги, които фирмата не е предоставила всъщност.

Възприятие от клиентите

Освен с определенията професионален домоуправител и вход мениджър.

Клиентите също така не рядко наричат услугата и платен домоуправител. Логично това се налага като словосъчетание. Защото до момента почти никъде живущите не са заплащали възнаграждение за домоуправителстването на физическите лица домоуправители. Платен домоуправител е абсолютно същото като професионален домоуправител. Но както уточнихме двете не са синоним на Вход Мениджър, защото третото е името на най-голямото дружество за управление на жилищни сгради в България. А не името на услугата, която предоставят всички фирми в сферата.

Платен домоуправител или професионален домоуправител, на практика, няма значение как ще се нарича услугата.

Опита показва, че по-възрастните живущи по-често използват платен домоуправител. А по-младите се спират на професионален домоуправител. Без значение от това е важно да се знае, че Вход Мениджър е търговска марка и името на най-голямата компания за управление на жилищни сгради в България, а професионален домоуправители и платен домоуправител са синоними, с коити се наричат всички фирми в сферата и много често предоставяните от тях услуги.